07-FormRegister

2016

2016

Mesterskapet ble avholdt i St.Petersburg i tidsrommet 4-9. juli. Reisen foregikk med fly via Stockholm og videre til St. Petersburg. Totalt var vi 11 personer, 6 spillere, pluss lagleder og reiseleder, samt 3 ektefeller.

Vi ankom New Petershof Hotel utpå ettermiddagen på mandag, hvor vi skulle både bo og spille. Vi ble mottatt av tolker fra arrangøren som hjalp oss med innsjekking med mm. Om kvelden var det teknisk møte, hvor reiseleder Johnny Flatmo og lagleder/reserve Arne Sveipe Knudsen deltok. Det ble trukket første runde under møtet. Det var 14 lag påmeldt.

Vårt mål for turneringen var å ikke ende på siste plass. Fire år tidligere havnet vi på siste plass av 18 lag, og vi mente da at vi kunne slå Hellas. Tre av våre spiller ble dømt til nederlag i første runde pga. seint oppmøte, så det ble ikke det mulig. I år skulle vi ta revansje og komme før Hellas på resultatlista var vår målsetning.

Tirsdags formiddag var det åpning og siden sightseeing, da vi gikk samlet til Sommerpalasset, som tilhørte Peter den store. Det regnet ikke med måte, men med paraplyer og regnkapper gikk det bra. Vi fikk se den fantastisk fontene hagen mm.

Vårt lag var:

Bord 1 Bjørn Egede Nissen

     «   2 Edmund Forselv

     «   3 Odd Frydendal

     «   4 Viggo Andersen

     «   5 Bjørn Bergersen

     «   6 Asle Iversen

Reserve Arne Sveipe Knudsen

Etter lunch var det klart for første runde. Spiller 1 og 6 møtte Hviterussland, spiller 2 og 5 møtte Østeriket og spiller 3 og 4 møtte Stor-Britannia. Alle våre spillere tapte sitt første parti.

Onsdag ble 2. runde spilt før lunch.  Spiller 1 og 6 møtte Tyskland, 2 og 5 møtte Frankrike og 3 og 4 møtte Russland.  På nytt opplevde vi at alle våre spillere tapte sine partier. Tross tap spilte noen av våre spillere bedre enn forventet og noen spilte under det de normalt er gode for.

Etter lunch møtte spiller 1 og 6 Belgia, 2 og 5 møtte Tsjekkia og 3 og 4 møtte Kazakstan. Dessverre, det ble på nytt tap for alle våre spillere.

Fra og med runde 4 ble det inndelt i tremannslag, i stedet for tomannslag, som i de tre første rundene. Torsdag før lunch møtte spiller 1, 3 og 6 Sveits og spiller 2, 4 og 5 møtte Hellas. Det var nå viktig å slå Hellas, for å gå foran de på resultatlista. Spiller 3 Odd Frydendal med rating på 1445 slo sin motspiller med rating på 2053. Det var stor prestasjon av Odd å slå sin sterke motspiller etter flere timers spill. Odd er over 80 år gammel! Han var ikke alene om å spille godt i denne runden, Edmund Forselv, også over 80 år, slo sin greske motstander og Viggo Andersen spilte remis. Det ble en god runde for laget.

I den femte runden møtte spiller 1, 3 og 6 India. De hadde det klart beste laget i turneringen og var forhåndsfavoritter. De ble for streke for våre spillere, men Bjørn Egede-Nissen hadde en innbitt kamp mot sin indiske spiller med rating på 2500. Vi trodde en stund på at Bjørn kunne få remis, men etter mange timers spill og 95 trekk måtte han gi tapt. Det var Bjørns beste parti under turneringen, og spilte meget godt. Spiller nr 2, 4 og 5 møtte Bulgaria. Edmund Forselv slo sin sterkere motstander og det samme gjorde Bjørn Bergersen, over 80 år, slik at vi fikk to seirer i siste runde og endte opp med 7 poeng totalt og ende på 14.plass bak Hellas.

Vinner av turneringen ble India med Russland på andre plass og Tyskland på tredje.

Norge hadde det eldste laget med tre spiller over 80 år og yngste spiller på laget 59 år. Dessverre så sliter vi med rekrutteringen innen jernbanesjakken. Vi er kanskje ikke alene om dette, da antall lag som deltar i USIC har gått ned med årene. For fire år siden deltok 18 lag, nå 14.

Det var premieutdeling og bankett om kvelden. Tilstede var FIDE’s (verdens sjakkforbund) president Kirsan Ilyumzhinov og kastet glans over avslutningen av en meget vellykket turnering. I sin tale hyllet han Edmund Forselv som hadde deltatt i alle USIC-mesterskap i sjakk de siste 53 år! Han inviterte Edmund til New York til verdensmesterskapet i sjakk  mellom Magnus Carlsen og russiske Sergej Karjakin.

SAS fløy ikke til Stockholm på lørdag, så vi brukte lørdagen til sightseeing på egen hånd i St. Petersburg og på søndag reiste hjem.

Arne Sveipe Knudsen